Hoe werkt een rookverslaving?

Article banner

Nicotine is een chemische stof die van nature voorkomt in de tabaksplant en die zeer verslavend is als je het rookt. Als je aan een sigaret trekt en inhaleert wordt de nicotine opgenomen in de longen en komt ze binnen enkele seconden in je hersenen terecht, waar je vervolgens een nicotinehigh van krijgt. Nicotine heeft een krachtig effect op de hersenen. Het zorgt voor een prettig gevoel en vermindert stress en angst.

Hoe meer je rookt, des te meer je hersenen gewend raken aan nicotine. Dit betekent dat je steeds meer moet roken om hetzelfde effect te creëren.

HOE MEER JE ROOKT, DES TE MEER JE HERSENEN GEWEND RAKEN AAN NICOTINE​

“Hoewel nicotine zeer verslavend is, is het minder schadelijk in vergelijking met de andere chemicaliën in sigarettenrook.”

Hoe nicotine de structuur van je hersenen verandert

Nicotine beïnvloedt een groep neuronen die een "beloningspad" in de hersenen vormen. Er komen chemische stofjes vrij die zorgen voor een prettig en/of minder angstig gevoel. Als je regelmatig rookt, produceert je brein extra nicotinereceptoren die steeds meer nicotine nodig hebben om dezelfde 'high' of hetzelfde tijdelijke gevoel van ontspanning te creëren.

Als je jezelf nicotine ontzegt is de kans groot dat je hersenen gaan rebelleren en dat je een intens verlangen naar een sigaret krijgt. Tegelijkertijd kun je te maken krijgen met een aantal onprettige ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, trillen, misselijkheid, zweten, slapeloosheid, concentratieproblemen en een prikkelbaar en angstig gevoel. Helaas gebeurt het bij rokers vaak dat ze dan toch weer een sigaret pakken om zich beter te voelen.

“Versterk je kansen met NiQuitin®

Om de ontwenningsverschijnselen te verminderen en de behoefte aan nicotine langzaam af te bouwen kun je gebruik maken van NiQuitin®.

Als je vastbesloten bent om direct volledig te stoppen, gebruik dan NiQuitin® Clear patch om in 3 stappen de hoeveelheid nicotine in je lichaam af te bouwen totdat je de pleisters niet meer nodig hebt. De NiQuitin® pleister geeft niet alleen snel nicotine af, hij geeft gedurende 24 uur een relatief constante hoeveelheid nicotine afgifte om 24 uur lang de behoefte aan een sigaret en mogelijke ontwenningsverschijnselen te verminderen.

Kies je liever niet voor een pleister, dan biedt NiQuitin® je ook nog de NiQuitin® Minilozenge om je te helpen stoppen met roken. De kleine zuigtabletjes lossen normaal gesproken in 10 minuten op in je mond waardoor je de drang naar een sigaret snel zult voelen afnemen. In sommige situaties kan het ook nuttig zijn om meer dan één vorm van NiQuitin® tegelijk te gebruiken.

Combitherapie

De combinatie van een transdermale pleister en een orale vorm van nicotine kan doeltreffender zijn dan het gebruik van de transdermale pleister alleen. Als je het moeilijk vindt om de drang naar een sigaret onder controle te houden met alleen een pleister, kan je dit combineren met de NiQuitin® Minilozenges 1,5 mg. Zo kan je de plotse drang naar een sigaret opvangen. Voor de combinatietherapie wordt aanbevolen om slechts één orale vorm te gebruiken per 24 uur.

Of je nu in een vergadering zit, uit eten bent of in een vliegtuig zit, NiQuitin®biedt uitkomst. Zo houd je altijd controle over je stoppoging. Iedere sigaret die je minder rookt is een overwinning voor jezelf.